HYDRAMAX Port Machines

 

Exhibited:  SFMOMA March - July 2012

Designer:  Future Cities Lab, Jason Kelly Johnson & Nataly Gattegno

Location:  San Francisco, California, U.S.A.

Program:  Interactive Model

Area:  18 sq ft

 

Designed and led by Jason Kelly Johnson & Nataly Gattegno of Future Cities Lab, HYDRAMAX Port Machines is an interactive model exhibited at SFMOMA from March to July 2012. As a project intern, my responsibilities included model making and quality control across the fabrication process. 

 

From Future Cities Lab: 

Interactive Model Description: A network of infrared proximity sensors has been integrated into the four sides of the physical model. These sensors record the distance of gallery visitors to its edges. Information from these sensors is used to actuate the white feather-like “fog harvesting robots” and control the brightness of embedded LEDS. This model is an example of what Future Cities Labs call “live models”. Live models use the interaction of people to explore and simulate the potential effects of environmental forces such as fog, wind and sunlight.

 

Model Materials: Cast and thermoformed acrylic, custom printed circuit boards, Arduino based microcontrollers, infrared sensors, shape memory alloy motors (Courtesy of Miga Motor Company).


Möbius

 

Client:  AIA Young Architects Forum and MODA (Museum of Design Atlanta)

Designer:  Formations Studio, Tristan Al-Haddad

Location:  Atlanta, Georgia, U.S.A.

Program:  Sculpture / Architectural Installation

Area:  400 sq ft

Date:  January 2012

 

Designed and led by Tristan Al-Haddad, of Formations Studio, the möbius strip is a sculpture that will be showcased across from the High Museum in January 2012, Atlanta, Georgia. As a collaborator, my responsibilities in this project include construction and quality control across the fabrication process. 

 

From Formations Studio:

Möbius is a material-morphological experimental construct investigating concepts of continuity and transformation in the landscape. The structure acts as a spatial threshold, or portal of passage in the environment while also producing a sensuous formal experience both in terms of haptic and visual aesthetics. The structure was designed and engineered using advanced parametric modeling technology allowing for study of continuous variation in form with real-time material feedback loops informing aesthetic decisions, the rules of the game as active design collaborators so to speak. The internal plywood structure was fabricated using a Computer Numerically Controlled (CNC) 5-Axis router allowing for efficiency and complexity to converge at protocol. The Corian skin was also CNC fabricated and thermoformed to the internal plywood frame.


Denver Microhousing

 

Location:  Denver, Colorado, U.S.A.

Program:  Micro housing

Area:  3,000 sq ft

Date:  June 2013

Status:  Competition

 

This project is about smallness. The building is a collection of prefabricated micro units placed upon piers. Gathering-space and more civic interactions occur within the piers – a design intended to spatially populate these typically expansive habits allowing for more intimate relationships. As well as smallness, regenerating social as well as basic life cycles are embedded within all systems. The waste water becomes potable through the sophisticated cistern / water treatment system; the garden produces food and compost; the photovoltaic and hot water solar collectors use the sun to replace / offset fossil fuel; the BIO screen sources a bird habitat along with other living organisms to foster a strong ecosystem; natural lighting and air penetrations allow a healthy respiration of the building. Within each 375 sq ft unit, there is a shared cantilevered balcony. The unique space adds 450 sq ft to each unit nurturing a very real bond and courtesy among neighbors. 

 

As a destination / gateway for the TAXI development as well as the waterfront, the building filters citizens through the politely lifted corner entry or the ADA accessible elevator allowing unencumbered access. Utilizing prefabrication and sustainable construction technology – a high degree of control and precision is achievable with maximum cost controls throughout the entire life cycle of the building. The functional morale and exuberant siting fosters a cross-generational / timeless beauty you can be proud of: In short, you can take this building home to mom.

 


Atlanta Food Truck Furniture

 

Client:  AIA Young Architects Forum, Atlanta Food Truck Coalition

Location:  Atlanta, Georgia, U.S.A.

Program:  Portable Infrastructure

Area:  5,000 sq ft

Date:  November 2011

Status:  AIA YAF Design Competition, Second Place

 

Channeling a “lighter” Jean-Pierre Raynaud flower pot, the vessel provides opportunity for the food truck park to grow and flourish. The pots foster a brightly colored and playful atmosphere beneath a mobile tree canopy. The eye-catching pots will be shrink-wrapped, in the same language as the food trucks, with signage and advertising for the park.

 

To accommodate mobility a light-weight soil base will be used with a ribbed recycled plastic pot. The trees will be used until maturation when they will be donated and planted in the City of Atlanta. Just as nimble cuisine seeks out new patrons so will our canopy seek out citizens.

 

With built-in bar-tops the pots are used for outdoor room making and casual dining tables. The arrangement of the flower pots becomes a daily ritual and game with which the citizens become familiar. “Hey Martha, meet me at the Coca-Cola table.”


Atlanta Hotel

Location:  Atlanta, Georgia, U.S.A.

Program:  Hotel + Garden

Area:  30,000 sq ft

Date:  May 2010

Status:  School Project

 

Simplistic beauty has been the goal from the start. Beauty that comes from a modest operation and becomes delightfully absurd. The field of steel columns with operable planter boxes defines a new datum with which the topography plays. Entering the site, the avenues cut into the field to allow movement and gathering spaces. As you move up the hill, you slowly rise out of the forest and see a field of living and dying plants that stretch out over the site and crawl up the hotel.

 

The vegetal tone of the project channels through millennia of leisure theory: hanging gardens of Babylon, Eden, Summer of ’68 and the Situationists, O.M.A.’s La Villette, and Constant’s New Babylon. Guiding inspiration from each of these projects and writings, Hotel Luden is a place designed for true leisure – liberation. The design problem of creating place that reiterates spontaneity requires much more than the shallow understanding of how we interact.

 

“The liberation of behavior requires a social space that is labyrinthine, but at the same time continually subject to modification.” – Libero Andreotti 


Drinking Fountains along Peachtree Street

 

Location:  Atlanta, Georgia, U.S.A.

Program:  Infrastructure, Pocket Plazas

Area:  2 miles

Date:  May 2011

Status:  Georgia Tech Master’s Thesis, Best Architecture Master’s Thesis, First Place

 

By using drinking fountains along Peachtree Street to redefine civic space, a peripatetic language of water connects and unifies various neighborhoods and districts historically divided while raising awareness of Atlanta’s reliance on imported water.

 

The narrow sidewalk is currently the dominant pedestrian territory along Peachtree Street. By pulling property lines away from the sidewalk – pedestrian jetties provide refuge and drinking water. The new space is defined through cutting earth and inserting the drinking fountain wall.

 

Atlanta’s recent acknowledgement of a water crisis transcends engineering and political solutions; it is a cultural and civic opportunity to transform our city. The springs in and around downtown Atlanta were the source of water for refueling steam engines in the early nineteenth century. One particular spring is located beneath the intersection of five-points in between Woodruff Park and Underground Atlanta. In the late nineteenth century an artesian well was located there and supplied water through wooden pipes to the city of Atlanta. By capturing this water that is currently being directed into storm drains, processing it, and redirecting it along Peachtree Street we can provide a dedicated line for public drinking fountains.


 

19th Street - SF

 

Architect:  450 architects, inc. - David Bushnell, Principal

Location:  San Francisco, California, U.S.A.

Program:  Complete Remodel, Rear Addition

Area:  2,266 sq ft

Date:  Current

Status:  Pending Building Permit (Construction Documents)

Estimated Construction Cost:  $1MM

 

The residence is entirely rethought to allow a family of five to grow comfortably in a modest home while ensuring extended family has a place to stay in a second unit. The second unit must allow grandma to be as independent as she likes while still allowing her to feel like she’s living under the same roof as the family. The site is quite unique having an annex in the upsloping  rear yard including part of Kite Hill Open Space significantly  expanding the kids playspace. Building will be a Passive House certified home and net-zero.



Francisco Park - SF

 

Architect:  450 architects, inc. - Richard Parker, Principal

Location:  San Francisco, California, U.S.A.

Program:  Park

Area:  198,634 sq ft

Date:  Current

Status:  Fundraising (Conceptual Design)

Estimated Construction Cost:  Base: $10MM, Amenities: $40MM, Total: $50MM

 

Four different community groups approached 450 architects for a conceptual design to help fundraise and promote the acquisition of the abandoned Francisco Reservoir to convert into a world-class park. The visualization of the park is integral to its fundraising - exceeding $10 Million so far. 

 

From 450 architects:

450 architects worked with the Francisco Reservoir Open Space Working Group (FRWG) to establish consensus within the community; garner positive political will; and generate a conceptual design and cost estimate for a proposed Open Space to be located at the site of the existing abandoned Francisco Reservoir. The reservoir, an abandoned concrete and wood structure built in the mid 1800’s to store approximately 5 million gallons of water, is in a state of disrepair and an eyesore to the community. The 4.56 acre site is located on a steeply sloping north-facing hillside in the densely populated Russian Hill neighborhood.

 

Responsibilities: Meet with neighborhood group leaders to coordinate design intent and visualization for fundraising. Solely produced map and renderings. Worked with intern Anesta Iwan producing the Base Plan.


Bosworth Street Residence

 

Architect:  450 architects, inc. - David Bushnell, Principal

Location:  San Francisco, California, U.S.A.

Program:  Front Addition

Area:  1,934 sq ft

Date:  Current

Status:  Pending Planning Permit (Design Development)

Estimated Construction Cost:  $775,000

 

The clients are a growing family with a modest budget and a desire for a cozy home. They want to build a second unit in the front of the lot as their home with aspirations of net-zero energy usage and modular construction. The existing rear home will be used as guest house or be rented out.


Green Schoolyards - SF

 

Architect:  450 architects, inc. - Richard Parker, Principal 

Location:  San Francisco, California, U.S.A.

Program:  Green Schoolyard

Area:  5,000 sq ft

Date:  August 2013

Status:  Built

Construction Cost:  $87,000

 

The project proposed three areas to use a shoe-string budget for the Cleveland Elementary School with only two built. One; an outdoor “nature play” area with a water feature, and Two; an outdoor kitchen with pizza oven and preparation / clean-up tables. The third unbuilt area was an outdoor classroom with seating and presentation board for outdoor lessons.

 

The children love their new pizza oven and have used it all year to cook food they’ve grown in the planter boxes nearby. The school community is planning on continually pushing to realize the full designed planting plan.

 

From 450 architects:

A retrofit to an existing campus to add a Nature Play Garden, containing concrete curbs and walls, decomposed granite paving, water play feature, soil berms, stone boulders, irrigation, and drainage; and an Outdoor Kitchen, including a wood-fired pizza oven, redwood work counters, concrete pads for sheds, outdoor sink, water supply, and drainage.


Pier 9 Office - SF

 

Architect:  450 architects, inc. - Richard Parker, Principal

Location:  San Francisco, California, U.S.A.

Program:  Office space

Area:  2,711 sq ft

Date:  May 2013

Status:  Built

Construction Cost:  $325,000

 

This office tenant improvement entirely guts the existing mishmash of dark rooms and hallways to bring light deep into the offices. The space is shared by Cabouchon Properties and 450 architects on the first floor and second floor respectively. To maximize the usable space while allowing two tenants to occupy without much disturbance, the staircase was moved towards the front door. 

 

Responsibilities: Assisted Architect with every responsibility in SD, DD, CD, CA and  as a tenant. Solely produced all drawings for permiting, construction, and coordination. Met with client to understand program requirements and desires while contributing to design logic. Coordinated Engineering Systems with design intent and Revit Model. Assisted with Construction Administration while responding to RFIs and giving guidance on-site from start to finish.